vrijdag 12 juni 2009

Een boek lezen is een uitstekende manier om de taal te conditioneren. Maar in het begin is dat natuurlijk lastig. Mijn idee is dat een ander lesboek daarin wel kan voorzien. Helaas zijn lesboeken erg duur.

Wil je toch eens een boek lezen, ga dan naar de Slechte. Ja, die tweede hands boekwinkel. Elk filiaal heeft een piepkleine afdeling met Scandinavische boeken, waar veel mensen staan te kijken. Onder de Scandinaviers die hier wonen is deze afdeling bekend en geliefd. Niet voor niets. En in de zomer verkopen oud-cursisten hun cursusboeken, die de volgende leergierige voor een klein prijsje kan overnemen Ik heb er al heel wat gezellige leesboeken vandaan gehaald. Een prachtige serie boeken van Selma Lagerlöf, jawel met goud op snee. Alle boeken van Ibsen, prachtig ingebonden voor een prikje. Soms staan er kinderboeken en soms boeken van bijna honderd jaar oud. Wonderbaarlijk hoe deze hier terecht gekomen zijn. Dat alleen al is een spannend verhaal. Voor adressen zoek hier in een nieuw venster:

http://www.DeSlegte.nl/



Op deze site staat niet welke boeken in voorraad zijn voor de cursist Zweeds, dus moet je er wel zelf heen gaan. Houdt er rekening mee dat de collectie wisselend is, de ene keer staat het vol met gewenste boeken, de andere keer vindt je niets van wat je wilt. Dat is in zekere zin een sport.

Nieuwe woorden of herhalen.

Een groot deel van de taal moet getraind worden. Eigenlijk is dat geheugentraining. Hoeveel en hoevaak? Wel dat blijft per persoon verschillend, maar het aantal keren varieert van o tot 200 keer, met een gemiddelde van 5 keer. Sommige woorden vergeet niemand: ett bord, ett kök, ett rum. De tafel, de keuken,de kamer. Dat zit meteen goed. Andere weer niet. Denk maar aan de werkwoorden att gå (gaan, lopen) en att göra (doen of maken). Het helpt overigens erg goed, als zulke woorden in verschillende zinnen gehoord worden.

De verhoudingen zijn een beetje bizar.
Voor het spreken gebruikt men gemiddeld 3.000 woorden,
Voor het lezen en luisteren 40.000 en voor het schrijven is dat niet bekend. Afhankelijk van je beroep bijvoorbeeld. Ja, het is raar met die getallen. En dan te bedenken, dat lezen in het Zweeds het snelst te leren is. Dat heeft ook veel met het geheugen van de mens te maken.

Hoeveel woorden moet je nu onthouden? Wel zo'n 40.000 als je de taal behoorlijk wilt kennen. En dat lukt ook nog. Hoe meer woorden je kent, des te beter onthoud je de volgende. Maar ga ze vooral niet in stampen. Dat is vrij zinloos. Lees een goed boek, of luister naar een goed verhaal. Dan gaat het veel sneller!