vrijdag 10 juli 2009

Kies een favoriete schrijver of onderwerp.

De volgende stap om de taal machtig te worden,is het kiezen van een favoriete schrijver of onderwerp. Dit is wel een punt van diskussie. De voordelen zijn het leren van woorden en zinnen die passen bij een onderwerp,dat mag eenzijdig lijken maar mijn ervaring is dat niet. Ik heb jarenlang boeken gelezen van Shöval en Wahlö. Politie romans dus. Het resultaat was al heel snel, dat ik Zweedse kranten beter kon lezen. Het lastige is, dat dit soort "bijwerkingen" niet helemaal te meten zijn.Iedere schrijver heeft zijn eigen stijl, woordkeuze en zinsbouw.

Toch is er wel iets over te zeggen:

1. Kinderboeken, inclusief de gesproken boeken zijn bijzonder geschikt voor het beluisteren van gesproken taal en het nadoen hiervan.
2. Detectives en politieromans helpen om de krant te lezen. Hetzelfde bereik je met historische boeken al is het een ander onderwerp.
3. Zweedse kookboeken zijn aan te bevelen voor het dagelijkse leven en zelfs op het werk. Daar staat veel meer in dan recepten. Ze zijn doorgeefluiken van een stuk Zweedse kultuur, die ik nergens anders gevonden heb.
4. Wie liever veelzijdig wil zijn en van alles wil lezen, kan een abonnement nemen op bijvoorbeeld de krant van 8-sidor. Die komt een maal per week uit en is bepaald niet kinderachtig.

http://www/8sidor.se/

Beroepsmatig willen cursisten vaak veel weten over ekonomi. Ook daar is wat voor te vinden. Niet direct boeken, maar wel sites op internet, waar een nieuwsbrief, RSS of anderzins van verschijnt.


Of neem een favoriet site, abonneer je op hun nieuwsbrief en RSS.

Bijvoorbeeld: Http://www.ekonomifakta.se. Klik op het logo hieronder.







Länder Andel skatt
Nederländerna 45 %
Sverige 45 % Källa: OECD

Visa skatten för...
information
en inkomsttagare med för landet genomsnittlig lön
en inkomsttagare som tjänar 67% av en genomsnittslön
en inkomsttagare som tjänar 167% av en genomsnittslön Visa skatten som...

Information
andel av arbetskraftskostnad
andel av bruttolön
marginalskatt
Välj andra länder att jämföra med
nomifakta 2009, Storgatan 19, 114 82 Stockholm Tel 020 - 52 50 50, Fax 08 - 553 431 | PRENUMERERA | RSS