vrijdag 26 juni 2009

Leer een aantal woorden om woorden weer te geven.

Een rare titel boven dit stukje? Het kan in ieder geval handig zijn om een aantal woorden te kennen waarmee je duidelijk weergeeft wat je bedoelt. Een woord bijvoorbeeld is "ett ord". Een zin is "en mening" en dit is ook een bedoeling en de zin van het bestaan als je wilt.De Zweden kennen daarnaast ook nog het woord "sats" en dat betekend nog eens zin, echt een zin bestaande uit woorden en tekens. Maar toch hoor ik dit zelden, behalve in combinaties. Dus verder beginnen alle woorden die iets met zinnen te maken hebben met sats -analys, -ordning,-del,-fogning.(zins -analyse,-volgorde,-deel, samengestelde zin).

In het Zweeds gebruikt men Latijnse woorden voor het aanduiden van woorden en voor zinsdelen gebruikt men Zweedse. Ook hier geldt: wie Latijn kent of eventueel de Engelse termen voor grammatica en de gebruikelijke termen van die talen heeft geluk. Het kost dan geen extra inspanning om de grammatica termen te begrijpen. Lastig is wel dat er twee talen door elkaar gebruikt worden in dit geval. En enigszins komisch: een voorbeeld is het woord Satsadverbial.(Een bijwoord dat een hele zin domineert). Het eerste deel van dit woord is Zweeds, het tweede deel is Latijn. Ik moet toegeven dat het Nederlands daar wel consequenter is. Wij gebruiken alleen Nederlandse woorden. Het kan echt geen kwaad om dit nog eens te benadrukken.

Spellen is att stava. Stavning is spelling in het algemeen. In Zweden gebruikt men twee vormen van spelling: Bokstava is spelling in letters in tegenstelling tot het spellen in lettergrepen: stavelser.

Natuurlijk volgt dan de vraag:en als ik geen zin heb? Jag har ingen lust att stava stavelser.

Meer weten?

Hier is een site van een Zweedse vader die zijn kinderen uitlegt hoe het zit: