zondag 28 juni 2009
Woordenboeken gebruiken
zaterdag 27 juni 2009
Termen die uit de lucht lijken te vallen
De termen die hierom berucht zijn:
Mjuka vokalen - zacht vokalen. Onder invloed van de zachte vokalen en dat zijn alle vokalen op vier na (a,o,u en å),veranderd de uitspraak van de g en de k. De Zweden houden van zachte klanken. Het is ongeveer hetzelfde als met de uitspraak van citroen en cummulus. Overigens kent het Zweeds de letter g in de uitspraak en deze klinkt als een zachte, Limburgse g zoals wij dat zeggen.
Transitief of intransief: overdraagbaar of niet overdraagbaar. Bij een transitief werkwoord staat een lijdend of meewerkend voorwerp. Jag ge han en banan. Han tackar mig.(Ik geef hem een banaan. Hij bedankt mij) Transitief. Jag känner mig bra.(ik voel me goed) Intransitief.
Satsadverbial(et)is een bijwoord die de hele zin beïnvloedt.
Dit noem ik zelf "vage" bijwoorden.Det är ju söndag,idag.(Het is toch zondag, vandaag.)
Als je daar meer over wil lezen, kijk dan nog eens op de site van de vader die zijn kinderen Zweeds leerde lezen.
http://www.peterularsson.se
En hier een aantal voorbeelden overgenomen van:
http://www.fritex.se.svenska/satsmai4.html
Jag står inte ut!
Man borde egentligen börja jogga.
Det är ju sant.
Det regnar ofta i Bergen.
Byxorna ska man naturligtvis ta på sig före skidorna.
Jag kommer kanske på fredag.
Det är nog gott om myror i den här skogen.
Ja, det tror jag absolut.
vrijdag 26 juni 2009
Leer een aantal woorden om woorden weer te geven.
maandag 22 juni 2009
Vreemde woorden of woorden uit een vreemde taal?
zondag 21 juni 2009
Woordenschat testen en oefenen
Wil je je woordenschat testen en oefenen ga dan naar :
http://www.vetgirig.nu/quick.php?no=4012&quiz=Självtest%20svenska%20ord
Deze begint bijvoorbeeld met: vad betyder snacka.(wat betekent kletsen?)
Het is een multiplechoice test/oefening. Er zijn ongeveer zestig vragen, niet al te moeilijk.
Rätta betekend feitelijk, recht zetten. Hier wordt het antwoord gecontroleerd.
Aan het eind krijg je een beoordeling met hoeveel procent 'rätt' je hebt.
Vind je dit leuk en wil je meer van zulke oefeningen: Klik dan op het woord 'Snabben', links boven. Dat betekent:snelle(n). Snelle tests dus. Het is nog geen wedstrijd. Hierna kun je uit vele 'ämnen' (onderwerpen) kiezen. Kies:Språk en zoek bijvoorbeeld:
1.Rättstavning åk 4-6. Feitelijk is dat een spelling oefening voor kinderen, maar ook voor Nederlandse volwassenen.
2. Självtest Svenska Ord.(zie hierboven)
3. Svenska självtest. (Dit zijn zinnen, dus iets moeilijker)
Lijkt het je iets om aan wedstrijden mee te doen, meld je dan aan als lid (anmäll dig som medlem).
Voor wedstrijden (tävlingar) is het nog wat vroeg om te winnen: maar wees niet verbaasd dat deze site bekend is bij Nederlanders. Ik heb al tien landgenoten in Amsterdam ontdekt, die dagelijks meedoen. Het is echt leuk om te merken, dat je tegen een landgenoot speelt in het Zweeds. Of een Amerikaan of natuurlijk een Zweed (de meesten). De kunst is zo veel mogelijk punten te verzamelen en in de Gouden Club te komen. Persoonlijk zal dat bij mij wel (ahum) even duren. Vanaf vorig jaar kreeg ik werkelijk berichten: Grattis, du vann! Dat was dan erg aangenaam. Op den duur heb ik een aantal medespelers leren kennen en weet ik nu van wie ik kan winnen. En van wie niet. Soms feliciteer ik iemand. Als hij of zij altijd wint bijvoorbeeld. Ken je plaats, denk ik dan maar. Helaas kun je een verliezer moeilijk feliciteren.
vrijdag 19 juni 2009
Waarom kan ik dat woord niet onthouden?
woensdag 17 juni 2009
dinsdag 16 juni 2009
Cursisten die de Zweedse taal leren, merken vanzelf dat ze bij het spreken 'stil vallen', dat wil zeggen ze begrijpen de taal, verstaan deze inmiddels en horen ook de zinnen. Maar hun gemoed werkt niet mee. Dat is normaal. Iedereen moet eerst leren welke zinnen je kunt gebruiken en hoe deze geconstrueerd moeten worden. Dus dat betekent, eenvoudige zinnen, die in vele variaties herhaald worden. Op verzoek van mijn cursisten ben ik inmiddels bezig een paar CD's te maken met deze zinnen. Grappig is dat Nederlanders vaak veel leren van kinderen. Kinderen spreken ook zo: eenvoudige zinnen, eindeloos herhalen. Elke dag. Wie in de gelegenheid is om eens in een Zweeds gezin te logeren, zal dat snel opmerken. Dat werkt fantastisch. Het zal niet de eerste keer zijn, dat ouders net zoveel van kinderen leren als andersom.
Er bestaat een theorie dat eerste en tweede taal verwerving op dezelfde manier gaan. Daar kan ik het niet mee eens zijn. Een baby praat misschien in een -woordszinnen en een volwassen cursist begint daar ook mee. Maar verder gaat de vergelijking niet. Ik heb nog nooit een baby horen vragen of er misschien ook regels zijn, waar meegewerkt kan worden.
zondag 14 juni 2009
Hoe zit dat nu met die 3000 woorden, die mensen dagelijks gebruiken in de spreektaal? Als je maar zo weinig woorden gebruikt dagelijks, dan moet een taal gemakkelijk te leren zijn. Tja, dat is een gemiddelde. Er is verder nog niet zo veel uitgezocht hoeveel men spreekt per week, per maand of per jaar. Dat zou wel interessant zijn.
Wetenschappers hebben veel onderzoek gedaan naar taalverwerving en ook bij het leren van een tweede of zelfs derde taal. Daarover is inmiddels heel wat bekend. Wie als kind twee talen leert heeft geluk. Wie als volwassene een tweede taal leert heeft nog meer geluk. Hoewel de opvatting is, dat kinderen snel leren, heb ik niet gemerkt dat dat bij volwassenen anders is. Een kind leert minder woorden dan een volwassene. Maar heeft wel een aangeboren gevoel voor systeem. Er is zelfs al een verschil bij tieners merkbaar. Die leren niet meer zo snel. Behalve leeftijd speelt ook het beroep een rol. Docenten van een universiteit zijn de beste taalstudenten, daarna komen directeuren van grote bedrijven. En de rest, die leert het ook. Zij het wat langzamer. Volwassenen hebben een druk leven en dat leidt de concentratie af. Maar kan er ook een bijdrage aan leveren. Het is een kwestie van jezelf nemen zoals je bent. Leer je langzaam volg dan een cursus die daarbij past. Dat is niet voor niets, zo blijft het leuk en dat zou wel eens erg belangrijk kunnen zijn. Strategies leren is dat. Vergelijk jezelf niet met anderen. Universiteits-docenten hebben hun hele leven zitten studeren, dus zijn ze daar goed in. En iemand anders is goed in verkopen of kleding maken, of websites maken. Wil je toch uitblinken, kies dan bewust voor je eigen stijl en laat zien dat je het op deze manier goed kan. Dat is wijsheid. En maakt eerlijk gezegd ook indruk.
http://www.skolutveckling.se/vaxthuset/lexinanim/index.htm/
filmpjes met de juiste uitspraak als je er met de muis overheen gaat. Per activiteit.
vrijdag 12 juni 2009
donderdag 11 juni 2009
woensdag 10 juni 2009
Wat is er nu zo bijzonder aan de lessen?
dinsdag 9 juni 2009
Het is tijd voor een ander perspectief op de Zweedse taal
Het is tijd, dat ik hier iets publiceer over het leren van de Zweedse taal, vanuit het inzicht wat ik langzamerhand verworven heb. Wat de Zweedse taal betreft, studeer ik inmiddels met het bewijs C1, dat is blijkbaar voldoende om bij een universiteit in Zweden aangenomen te worden, in Lund. Ik studeer vanuit Nederland maar ben verplicht om vijf weken per jaar aanwezig te zijn op de "skola". De rest gaat via internet.Geschiedenis dat is mijn vak. Het prettige is bovendien dat ik alle onderwerpen mag kiezen die ik wil, dus begin ik met de Zweedse taal. Natuurlijk is het mogelijk om deze geschiedenis te bekijken als lingkwist, maar dat wil ik nu juist niet. Mijn lessen met Nederlanderse en Engelse cursisten gaan gewoon verder in Nederland. Leuk dat ik zelf nu bij de groep hoor voor wie ik werk. Werken in Nederland en in Zweden.