zondag 14 juni 2009

3000 woordenTekstkleurTekstkleurTekstkleur
Tekstkleur
Hoe zit dat nu met die 3000 woorden, die mensen dagelijks gebruiken in de spreektaal? Als je maar zo weinig woorden gebruikt dagelijks, dan moet een taal gemakkelijk te leren zijn. Tja, dat is een gemiddelde. Er is verder nog niet zo veel uitgezocht hoeveel men spreekt per week, per maand of per jaar. Dat zou wel interessant zijn.

Wetenschappers hebben veel onderzoek gedaan naar taalverwerving en ook bij het leren van een tweede of zelfs derde taal. Daarover is inmiddels heel wat bekend. Wie als kind twee talen leert heeft geluk. Wie als volwassene een tweede taal leert heeft nog meer geluk. Hoewel de opvatting is, dat kinderen snel leren, heb ik niet gemerkt dat dat bij volwassenen anders is. Een kind leert minder woorden dan een volwassene. Maar heeft wel een aangeboren gevoel voor systeem. Er is zelfs al een verschil bij tieners merkbaar. Die leren niet meer zo snel. Behalve leeftijd speelt ook het beroep een rol. Docenten van een universiteit zijn de beste taalstudenten, daarna komen directeuren van grote bedrijven. En de rest, die leert het ook. Zij het wat langzamer. Volwassenen hebben een druk leven en dat leidt de concentratie af. Maar kan er ook een bijdrage aan leveren. Het is een kwestie van jezelf nemen zoals je bent. Leer je langzaam volg dan een cursus die daarbij past. Dat is niet voor niets, zo blijft het leuk en dat zou wel eens erg belangrijk kunnen zijn. Strategies leren is dat. Vergelijk jezelf niet met anderen. Universiteits-docenten hebben hun hele leven zitten studeren, dus zijn ze daar goed in. En iemand anders is goed in verkopen of kleding maken, of websites maken. Wil je toch uitblinken, kies dan bewust voor je eigen stijl en laat zien dat je het op deze manier goed kan. Dat is wijsheid. En maakt eerlijk gezegd ook indruk.
Woordenboeken - woordjes leren

In het begin denk je er meestal niet aan om een woordenboek te kopen. Nu is een kleintje al voor € 5, -- te krijgen. Van uitgeverij Kramers of Prisma en bij elke boekhandel te bestellen. Verder kan een taalgids (toeristengids) bijvoorbeeld van Kosmos ook veel doen, want deze heeft meestal een index achterin. En kost ongeveer € 15,-- per stuk De uitspraak staat in de gids zelf. Kijk hier voor een goede recensie en meer gegevens.


Overigens kun je net zo veel geld uitgeven aan woordenboeken als je wilt. Bekend zijn de woordenboeken van Van Dale. Ook Zweeds-Nederlands/ Nederlands-Zweeds. Daar staat enorm veel in. Alleen het laatste boek heeft niet duidelijk gekozen voor een publiek. Is het nu voor Nederlanders of voor Zweden? En Van Dale heeft woordenboeken per beroep. Wel duur, dat wel.

Via internet woorden opzoeken.
Praktisch en informatief: Http://www.Ordbok.lagom.com. Vertaling van en naar beide talen.
Niet enorm uitgebreid, maar voldoende voor beginners.


plaatjes met de juiste uitspraak als je er met de muis overheen gaat. Per thema dus.

http://www.skolutveckling.se/vaxthuset/lexinanim/index.htm/

filmpjes met de juiste uitspraak als je er met de muis overheen gaat. Per activiteit.