woensdag 17 juni 2009

De Zweden spreken te langzaam of te snel.

Een cursist die regelmatig naar de CD's luistert die bij iedere taalmethode te verkrijgen zijn, wordt een perfecte luisteraar. De eerste paar keren komt onvermijdelijk de reactie: ja maar dat gaat te snel. En dus wordt het niet verstaan. De docent praat op het niveau van de cursist en dat verstaat men dus wel. Maar daarbij slaat de twijfel toe of men de taal in Zweden wel kan verstaan. Het gaat te langzaam.

In de praktijk van taal instituten is dit altijd een dilemma. Praat de docent op het niveau van een native speaker, dan slaat de frustatie toe. Praat de docent langzamer, dan komt de twijfel. Wat te doen in zo'n geval? Hierbij komt de wetenschap ons eventjes te hulp. Een cursist heeft meer aan een taal die hij of zij verstaat dan onbegrepen teksten. Dus toch maar langzaam praten? Nee, de oplossing is dat luisterteksten van te voren besproken zijn en bestudeerd. Dan komt men een heel eind.

Het tweede probleem is: het gaat niet automatisch. Bij een luistertekst moet de cursist nog over de woorden nadenken. Dat is minder comfortabel. Maar dat neemt niet weg dat de tekst wel verstaan en begrepen wordt. Het heeft zin om naar goed verstaanbare, niet te snel gesproken teksten te luisteren. En ook de Zweden weten dat, dus is daar een programma voor: 8 sidor. Hier wordt in niet al te moeilijk Zweeds het nieuws gepresenteerd. Het is te beluisteren en te lezen.


Als je op deze site komt, zie je linksmidden een knop Lyssna (luisteren). Druk hierop. Daarna een knop Läs text en Stop. Een venster waarin staat: Hastighet (snelheid) Daar kun je kiezen tussen drie snelheden. Overigens worden alle delen van de site gelezen. Om dit te voorkomen kun je de gewenste tekst met de muis markeren. Dan wordt alleen dit stuk gelezen. Woorden die je niet kent, zul je evenwel in een woordenboek moeten opzoeken. Versta je het niet direct, lees dan eerst het artikel en luister daarna of nog een keer. Ik beveel deze site enorm aan om je luistervaardigheid te trainen!!