dinsdag 9 juni 2009

Wie Zweeds wil leren heeft een groot aanbod aan boeken, cd's en zelfs films. Welke lesboeken wil je gebruiken? Dat hangt er sterk vanaf wat je doel is: snel spreken of juist veel grammatica. De meeste mensen kiezen voor het eerste, maar komen al vrij snel bij het laatste.

Ik kies altijd Svenska Utifrån van Svenska Institutet. Dat behandelt veel dagelijkse situaties inclusief de spreektaal die men dan gebruikt. Met een beetje grammatica. Daarnaast voor herhalingsoefeningen: Nybörjarssvenska. Maar na twintig lessen kopen veel leerlingen zelf de boeken van Adri Meijer erbij. Deze boeken vormen een perfect naslag werk. Op zo'n moment ben ik erg tevreden, want men heeft de smaak te pakken en honger naar kennis van de taal. De Zweedse taal is heel intressant. Daar zijn we het over eens.

Een aantal van mijn Zweedse vrienden heb ik de boeken van Adri laten zien. Ook zij zijn enthousiast. En gingen ze gebruiken. Natuurlijk kunnen ze inmiddels Nederlands lezen, anders lukt het niet. Hun argument is vaak dezelfde: alles staat erin.




Het is tijd voor een ander perspectief op de Zweedse taal

9 juni 2009
Het is tijd, dat ik hier iets publiceer over het leren van de Zweedse taal, vanuit het inzicht wat ik langzamerhand verworven heb. Wat de Zweedse taal betreft, studeer ik inmiddels met het bewijs C1, dat is blijkbaar voldoende om bij een universiteit in Zweden aangenomen te worden, in Lund. Ik studeer vanuit Nederland maar ben verplicht om vijf weken per jaar aanwezig te zijn op de "skola". De rest gaat via internet.Geschiedenis dat is mijn vak. Het prettige is bovendien dat ik alle onderwerpen mag kiezen die ik wil, dus begin ik met de Zweedse taal. Natuurlijk is het mogelijk om deze geschiedenis te bekijken als lingkwist, maar dat wil ik nu juist niet. Mijn lessen met Nederlanderse en Engelse cursisten gaan gewoon verder in Nederland. Leuk dat ik zelf nu bij de groep hoor voor wie ik werk. Werken in Nederland en in Zweden.